larevisora

Yhden ”terroristi” on toisen ”kapinallinen”

"Terrorismi" mielletään usein jonkin epämääräisen aatteen tai päämäärän ajamiseksi väkivallan tai sen uhan avulla. Uutisia seuraavat saattavat tunnistaa "terrorismille" myös toisenlaisen, huomattavasti vielä joustavamman käyttötavan. Termi liittyy nimittäin propagandaan ja aivan erityisesti sotapropagandaan. Aseellista vastarintaa kutsutaan usein ”terroristeiksi” varsinkin jos termin käyttäjä asemoi itsensä konfliktin vastakkaiselle puolelle. Jos puhuja itse kannattaa aseellista vastarintaa, hän käyttää usein neutraalimpaa ja hohdokastakin termiä ”kapinallinen”. ”Terroristin” ja ”kapinallisen” käsitteet siis joustavat näkökulman ja poliittisten päämäärien mukaan.

 

 

Informaatiovaikuttamisen avulla liitetään usein negatiivisia tunnepitoisia mielleyhtymiä johonkin konfliktin tai jännitteen osapuoleen. Selkeä esimerkki tästä on ”terroristiksi” tai ”kapinalliseksi” nimittäminen. Tehokas informaatiovaikuttaminen juurruttaa ihmisten ajatteluun positiivisen tai negatiivisen asenteen konfliktin osapuolta kohtaan niin tehokkaasti, että tosiasiat eivät enää pysty helposti vaikuttamaan näihin mielikuviin.

 

 

Ajankohtaisena esimerkkinä mainittakoon Turkissa oikeuksiaan ajavat omasta mielestään kapinalliset kurdit. He ovat turkkilaisille terroristeja. Näitä terroristeja Turkki näkee myös Syyrian puolella rajaa. Syyriassa kurdit pitävät Turkin tukemia aseellisia joukkoja terroristeina. Näitä ryhmiä Turkki taas pitää kapinallisina, siis suhteessa varsinkin Syyrian hallintoon. ”Kapinallisiksi” tai ”terroristeiksi” kutsuminen riippuu näkökulmasta, tavoitteista, ajasta ja paikasta.

 

 

Kun puhutaan sotapropagandasta, suomalainen yhdistää sen Syyriaan, Venäjään tai jonnekin vähän kauemmas. Jos kuitenkin sotia ja myös geopolitiikan ympärillä pyörivää informaatiosotaa seuraa tarkemmin, huomaa, että se ulottuu myös tänne Suomeen ja jopa jokapäiväiseen elämäämme.

 

 

Tästä oivallinen esimerkki nähtiin jokin aika sitten, kun suomalainen media kertoi, miten kapinalliset Syyriassa ampuivat alas venäläisen sotakoneen.

 

 

Informaatiovaikuttaminen on iskostanut mieliimme käsityksen Syyrian demonisesta hallinnosta, jota vastaan taistelee sitkeä vastarinta. Emme kutsu Syyriassa operoivaa vastarintaa ”terroristeiksi”, vaan ”kapinallisiksi”.

 

 

Yle siis otsikoi: ”Syyrian kapinalliset ampuivat alas venäläisen sotilaskoneen”

https://yle.fi/uutiset/3-10057903

 

 

MTV3 uutisoi: ”Venäjän mukaan lentäjä pakeni heittoistuimella, mutta kuoli sen jälkeen taistelussa ”terroristeja” vastaan.”

https://www.facebook.com/mtv3uutiset/posts/10154971313740356

 

 

Tässä lainausmerkeillä viitataan siihen, että Venäjä toki kutsuu "kapinallisia" "terroristeiksi", mutta meidän on syytä tajuta, että se on osa venäläistä propagandaa.

 

 

Helsingin Sanomat kertoo, että ”Kapinallis­joukot ampuivat alas venäläis­koneen Syyriassa – Venäjä kertoo tehneensä ilmaiskun alueelle”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005551965.html

 

 

Suomalaisessa mediassa siis puhutaan yksissä tuumin ”kapinallisista”, jotka taistelevat Syyrian hallintoa vastaan, jonka apuna Venäjä suorittaa ilmaiskuja.

 

 

Nämä samaiset mediat osaavat kuitenkin jutuissaan myös kertoa, että kyseinen kapinallisten ryhmä on jihadistinen Hayat Tahrir al-Sham, eli pariinkin kertaan nimeään muuttanut Syyrian al-Qaida. Suomalaiselle medialle al-Qaida on siis ryhmä ”kapinallisia”, ei ”terroristeja”.

 

 

Venäjä siis pommitti al-Qaidaa. Olemme tottuneet kuulemaan, että Venäjä pommittaa kapinallisia tai viattomia siviileitä, joten tämä ei vahvasti läntisen narratiivin mukaan ole uutinen, vaikka se toisi monelle lukijalle kaivattua lisätietoa ja selvennystä tilanteeseen. Eivätkä toki nämä lehtijututkaan sillä hekumoi, että al-Qaida taistelee Syyrian hallintoa vastaan ja Venäjä tässä sitä nyt pommittaa. Läntisessä narratiivissa ei tällaisia asioita painoteta, nehän voisivat vielä kääntyä sitä itseään vastaan. Propagandalle tyypillisesti termivalinnoilla ja korostuksilla meille kerrotaan sopivaa tarinaa. Asiaan kuuluu myös olennaisten seikkojen sivuuttaminen, kuten tässä se, että yksi Syyrian hallintoa vastaan taistelevista vahvimmista kapinallisryhmistä koko sodan ajan on ollut nimenomaan Syyrian al-Qaida.

 

 

Läntinen propaganda valmiine asenteineen on tehnyt sekä toimittajista että lukijoista älyllisesti niin laiskoja ja tahdottomia, että eivät tunnu tajuavan alkuunkaan mitä kirjoittavat tai lukevat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jean Rostand sanoi aikoinaan:

-Tapa yksi, niin olet murhaaja. Tapa miljoonia, niin olet valloittaja. Tapa kaikki, niin olet jumala.

Tämä vanha sitaatti pätee myös nykymediassa.

Suomen mediassa Erdogan Turkin nykyjohtajana on hyväksytympi kuin Putin Venäjällä, koska Turkki on osa NATO:a ja melkein EU:n jäsen. Kaikki Turkkia vastaan toimivat ovat terroristeja, koska Turkki on sitä mieltä.

Kaikki Syyrian sekalaiset taistelijaryhmittymät, joita USA tukee, ovat länsimediassa kapinallisia huolimatta siitä, mitä kirjainyhdistelmää ne edustavat. Assadin joukot taas terrorisoivat siviiliväestöä ja ovat pommittaneet saman sairaalan jo seitsemän kertaa, koska USA on sitä mieltä.

Ennen vasemmistolainen terrori oli pahaa ja oikeistolainen terrori sitä siedettävää. Nyt asetelma on kääntynyt päälaelleen.

Wikipedian mukaan poliittinen terrorismi hyökkää yleensä vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan, pyrkien korvaamaan sen oman näkemyksen mukaisella järjestelmällä. Poliittisista ryhmistä terrorismiin ovat syyllistyneet erityisesti vasemmistolaiset ryhmät. Vuosina 1962–2005 vasemmistolaisten ryhmien laskettiin tehneen 3 738 terrori-iskua, joissa kuoli 2 576 uhria. Samalla aikavälillä oikeistolaiset ryhmät tekivät 141 iskua, joissa kuoli 289 uhria.

Nyt yhteiskunta kyttää oikeistolaisia värejä kantavia ryhmittymiä Antifan ja muiden hengenheimolaisten saadessa toimia rauhassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Terrorismi#Poliittin...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#1
Poliittisista ryhmistä terrorismiin ovat syyllistyneet erityisesti vasemmistolaiset ryhmät.
...........
Nyt eletään tätä päivää.

Juuri tuli tilastot ääriryhmien tekemistä rikoksista Helsingissä ja vain yksi oli vasemmistolaisen ääriryhmän tekemä.

Oikeistolaisen ääriryhmän tekemiä rikoksia oli yli 50.

https://www.hs.fi/aihe/rikollisuus/

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#1
Ennen vasemmistolainen terrori oli pahaa ja oikeistolainen terrori sitä siedettävää. Nyt asetelma on kääntynyt päälaelleen.
.........

Silkkaa propagandaa.

Et pysty perustelemaan asiaasi mitenkään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ehdottomasti yksi Puheenvuoron parhaista kirjoituksista koskaan. Kommentteja on (toistaiseksi) vähän, asia on vaikea, eikä tavallinen kommenttilänkytys riitä.

Nostaa Puheenvuoron yleistä tasoa huomattavasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ainahan oikeus on seurannut voittajan miekkaa. Siksi terroristit eivät koskaan voi voittaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

> ..... terroristit eivät koskaan voi voittaa.....

ooo

.... mutta eivät voi myöskään hävitä, koska terrorismi nousee lannistamisesta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ja kun oikein tahdotaan nähdä terrorismi positiivisessa valossa "kapinallisesta" tulee "oppositio".

Juha Hämäläinen

Tästä on kyse. Leima valitaan sen mukaan kenen puolella itse ollaan. Mediaa ohjataan taustalla oikean leiman valinnassa. On tämä nähty.

Malliesimerkki on Palestiinan historia. Alueella harjoittivat ensin valtioterroria Englanti, Ranska ja Turkki. Sitten siionistit tekivät lukuisia terrori-iskuja saadakseen maan juutalaisvaltioksi. Israelin terrori jatkuu tänäänkin.

Palestiinalaiset aluksi ns kapinoivat vastaan. Mutta vähitellen heidän toimensa leimattiin puhtaaksi terrorismiksi ja samalla Israelin terrori muuttui leimaltaan turvallisuusuhkien eli terrorismin torjunnaksi.

Eivän tälle leimojen tragikomiikalle voi kuin nauraa.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Mitä sotilaallista tarkoitusta palvelee itsemurhapommi nuorisokahvilassa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Toimituksen poiminnat