larevisora

Itä-Ghoutan kapinallisryhmät

 

Suomalainen ulkomaan uutisointi on ollut heikkoa, mutta nyt taisi Iltalehti tehdä pohjat. Se otsikoi

"Kapinalliset valmiita karkottamaan jihadistit Itä-Ghoutasta - tulitauko edellytys"

 

Itse juttu antaa ymmärtää, että Itä-Ghoutassa on lukuisia kapinallisryhmiä ja sitten erikseen on jihadisteja. Nämä kapinalliset tahtoisivat nyt karkottaa nuo jihadistit alueelta pois, kun YK:n tulitauko tulee voimaan.

 

"Pääryhmittymät ovat islamistiset Jaish al-Islam, Faylaq al-Rahman ja Ahrar al-Sha, jotka tiistaina ilmoittivat YK:lle halustaan häätää jihadistit alueelta, kunhan tulitauko saadaan voimaan."

 

Tämä on on ehkä hulluin lause, mitä koko Syyrian sodan uutisoinnin aikana olen lukenut. Jos näitä kolmea ryhmää ei pidä jihadistisina, niin sitten ei mitään. Itä-Ghoutassa toimivat pääryhmät sinänsä on nimetty oikein.

 

Salafistinen Jaish al-Islam on ehkä merkittävin ryhmistä ja dominoi Itä-Ghoutan itäistä puolta ja Doumaa. Se ajaa islamilaista valtiota sharia-lakeineen. Tässä pari vuotta vanhassa al-Jazeeran jutussa http://www.aljazeera.com/news/2015/11/syria-bombs-douma-human-shields-15...     Jaish al-islam kuljettaa Syyrian hallintoa kannattavia alaviitteja häkissä ihmiskilviksi Itä-Ghoutaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaysh_al-Islam

 

Itä-Ghoutan lounaisosaa pitää hallussaan Faylaq al-Rahman. Se on myös islamistinen ryhmä ja sidoksissa Syyrian vapaaseen armeijaan ja Muslimiveljeskuntaan, mutta tekee yhteistyötä Syyrian al-Qaidan kanssa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Rahman_Legion

 

Ahrar al-Sham on ollut kautta Syyrian sodan merkittävä ja näkyvä ryhmä tai yhteenliittymä erilaisia islamistisia ja salafistisia ryhmiä. Sitä on tuettu niin Saudeista, Qatarista kuin Turkistakin ja se on myös tehnyt yhteistyötä vähän kaikkien islamististen ryhmien kanssa kuten esimerkiksi Syyrian al-Qaidan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ahrar_al-Sham

 

Hay'at Tahrir al-Sham on alunperin tämä Syyrian al-Qaida ja useaan kertaan yrittänyt nimeä vaihtamalla lieventää mainettaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tahrir_al-Sham

 

 

https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201802272200775252_ul.shtml

http://www.dw.com/en/which-rebel-groups-are-fighting-in-syrias-eastern-g...

https://en.wikipedia.org/wiki/East_Ghouta_inter-rebel_conflict_(April–May_2017)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

niin tai näin,syyriaa ei jälleenrakenneta koskaan,,kuka sen tekisi ?
-venäjä ei ole missään korjannut jälkiään,länttä ei kiinnosta koska öljyä ei juurikaan ole,,kiinaa ei kiinnosta,,ai niin suomen kehitysmaarahat sinne siis!

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin
Tomi Vaalisto

Ilmeisesti et lukenut koko uutista.

Iltalehti uutisoi:
"Pääryhmittymät ovat islamistiset Jaish al-Islam, Faylaq al-Rahman ja Ahrar al-Sha, jotka tiistaina ilmoittivat YK:lle halustaan häätää jihadistit alueelta, kunhan tulitauko saadaan voimaan.

Uutistoimisto AFP on nähnyt ryhmittymien YK:lle osoittaman kirjeen, jossa ne julistivat sitoutumisensa karkottamaan Hayat Tahir al-Shamin jihadistitaistelijat. Joukkio koostuu pääasiassa al-Qaidan entisen liittolaisen Al-Nusran jäsenistä."

Tuo IL:N uutisointi on faktaa: em kapinallisryhmät ilmoittavat YL:lle osoittamassa kirjeessään häätävänsä Hayat Tahir al-Shamin jihadistitaistelijat. Lähde on AFP.

Eihän IL voi esittää mielipiteenään, että nuo kolme YK:lle kirjeen lähettänyttä kapinallisjärjestöä ovat myös jihadisteja eikä se silti muuta asiaa mihinkään: ne joka tapauksessa ovat lähettäneet kirjeen asiasta YK:lle (jos AFP:n uutisointi pitää paikkaansa):

Käyttäjän larevisora kuva
Annika Rauhala

Sepä se Tomi, jutussa sanotaan vähän sitä ja tätä ja totta tosiaan, siellä on luultavasti tosikin lause. Tosin tuo lause on ristiriidassa jo otsikon kanssa, mutta mitäs pienistä.

Oikea ulkomaanuutisointi toki osaisi edes parilla lauseella kertoa, että esimerkiksi Jaish al-Islam tai Ahrar al-Sham eivät periaatteiltaan, käytännöiltään tai näiden käytettyjen luonnehdintojen osalta eroa Syyrian al-Qaidasta mitenkään. Puhumattakaan, että ensimmäiset olisivat islamistisia kapinallisia ja jälkimmäinen jihadistinen ryhmä ja nämä siten poikkeaisivat toisistaan. Nämä lauseet ja ristiriitaiset ilmaisut kertovat hyvin suomalaisen ulkomaan journalismin tilasta ainakin mitä tulee Syyriaan, sekä lukijoistaan, jos tällaisen skeidan hyväksyvät.

Suosittelen sinulle lämpimästi myös edellisen aihetta käsittelevän kirjoitukseni lukemista.
http://larevisora.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251256-...

Tomi Vaalisto

Kyllä luin tuonkin ja sen sanoma ei ole mikään uusi. Vaikkapa Eugen Schauman oli itsenäisyysmies ja/tai terroristi.

Sinäänsä Syyrian alaviittidikaattorin 2011 aloittamassa sisällissodassa kapinallinen on juuri oikea sana. Syyrialaiset nousivat tuolloin vastustamaan omaa hallintoaan eli alkoivat kapinoida.
Alaviittejä tukeva propaganda pyrkii luomaan kuvaa, missä Assad muka taistelisi terrorismia vastaan eikä mitään sisällissotaa edes olisi. Vastaavaa Venäjä on käyttänyt Krimin miehityksen ja Venäjä-Ukraina sodan yhteydessä.

Mutta asiaan: kyse on uutisoinnista. Uutisen aihe näkyy jo uutisen otsikossa eikä toimittaja voi uutiseen lisätä mielipidetasoisia asioita.

Kirjottamastasi aiheesta olen nähnyt juttuja ns vaihtoehtomedian julkaisemana - liekkö sattumaa ;)
https://www.rt.com/news/419618-syria-ghouta-distor...
https://www.veteranstoday.com/2018/02/27/e-ghouta-...

Vastaavia löytyisi varmaan PressTV:ltä, GlobalRecearch.ca:lta, Washingtonblockilta ja meidän ikiomita Vastavalkealta ja dosentti B:ltä.

Käyttäjän larevisora kuva
Annika Rauhala

Tomi, me molemmat tiedämme, että minua kutsutaan milloin miksikin. Jessikka Aro nimesi minut SK:lle Syyriaan taistelemaan tahtovaksi ekstremistiksi eli ilmeisesti sitten juuri tällaiseksi jihadistiksi. Muutoin kuulen usein olevani suvakkihuora, mädättäjä, putinisti ja kommari. Ja kuule, ei haittaa minua yhtään, keskityn asioihin, en leimoihin tai leimaajiin. Arvelin sinun olevan tällaisen yläpuolella. Geopolitiikan seuraamiseeni kuuluu kaikkien osapuolten viestinnän seuraaminen, eli RT ja Presstv ovat toki tuttuja. Noita muita en seuraa.

Meillä tosiaan puhutaan "kapinallisista" ja vielä hetki sitten jopa "maltillisista kapinallisista", jotka Syyrian hallintoa vastaan taistelevat. Osaatko Tomi mainita yhden ryhmän, jota puhtaalla omalla tunnolla sellaiseksi voisi kutsua, eli ryhmästä joka ei olisi islamistinen ja ajaisi sen mukaista yhteiskuntaa sharia-lakeineen? Ja YPG tai SDF eivät tähän kelpaa, ne eivät oikeastaan ole Syyrian hallintoa vastaan taistelleet, vaan ennemminkin juuri noita "kapinallisia" vastaan.

Tomi Vaalisto

No onpas nimityksiä! Valitettavasti naiselle ei voi sanoa, että ota ne kehuna kun menevän "navankin alle".

Minua kuitenkin kiinnostaa enemmän aihe, jota käsittelet - siis propaganda - aika laajallakin skaalalla. Esimerkiksi taiteen käyttö propagandan välineenä on hyvin mielenkiitoista ja jos kyynisiä ollaan niin kirkkotaidekin on sitä.

Syyrian tilanne on muuttunut vuosien varrella. YK-liitto jopa järjesti muutama vuosi sitten tilaisuuden, jossa olivat kurdit, FSA ja venäläisdiplomaatti, joka edusti Assadia. Suomessa vierailleet kapinalliset olivat hyvin maltillisia, mutta kuten tiedetään vahvimmat pärjäävät ja maltilliset häviävät kriiseissä. FSAkin on muuttunut radikaalimmaksi viimeisen viiden vuoden aikana - mutta samoin on vastustajat eli ääri-ismalistit ja Assad.

Käyttäjän larevisora kuva
Annika Rauhala

"FSAkin on muuttunut radikaalimmaksi viimeisen viiden vuoden aikana - mutta samoin on vastustajat eli ääri-ismalistit ja Assad."

FSA-ryhmät ovat toki muuttuneet entistä radikaalimmiksi vuosien saatossa, vaikka islamistisia, sharia-lakia kannattavia sekä välillä myös kauloja katkovia ne ovat aina olleet.

Väitteesi sisältää myös ajatuksen, että ne olisivat ääri-islamisteja vastaan. Se ei ole totta, FSA-ryhmät ovat sekä ehkä myös itse ääri-islamisteja, mutta sen lisäksi vielä pitkin Syyriaa liitossa salafi-jihadististen ryhmien kanssa. Itä-Ghoutassa Faylaq al-Raḥman, FSA-ryhmä, on nimenomaan se, joka on liitossa Syyrian al-Qaidan kanssa. Tämän voi tarkistaa helposti jopa tekstiin liittämistäni wiki-linkeistä.

Mutta siis onko sinulla nimetä sellaista Syyrian hallintoa vastaan taistelevaa ryhmää, josta olisi asiallista käyttää nimitystä "maltillinen kapinallisrymä"?

Tomi Vaalisto

Yleensä tulee tarkastelua Syyrian sodan raaimpia osapuolia, joita ovat islamistit ja Assad.
Alunperin kansannousu oli aseeton, mutta se muuttui väkivaltaiseksi sisällissodaksi alaviittihallinto pyrki mustamaalaamaan kansannousun yhden ryhmän poliittisksi vallan tavoitteluksi.

Käyttäjän larevisora kuva
Annika Rauhala

"Yleensä tulee tarkastelua Syyrian sodan raaimpia osapuolia, joita ovat islamistit ja Assad."

Sinä ehkä seuraat "yleensä tulee tarkasteltua raaimpia osapuolia" -otteella. Minä en. Olen vuosia seurannut tätä sotaa niin tarkasti kuin se vain on mahdollista ja myös käyttänyt paljon aikaa noiden mediassamme mainostettujen "maltillisten" löytämiseksi. En ole onnistunut. Olen asiaa kysellyt myös paikallisilta, tutkijoilta ja erinäisiltä asiaan perehtyneiltä ympäri maailman. Ei löydy, etkä sinäkään näytä löytävän.

Tietenkin alussa oli tyytymätön kansa, joka halusi demokratiaa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Syyriassa sotii vain ulkovaltojen ja lännen tukemat islamistit sekä hallinto. Kuten tekstissä osoitan, myös Itä-Ghoutassa sotivat ryhmät ovat islamisteja pahimmasta päästä. Kun puhutaan al-Qaidan tai Isiksen ideologian jakavista ryhmistä, niitä tulee kutsua ”terroristeiksi”, ei ”kapinallisiksi”.

Toistan vielä alkuperäisen kysymyksen. Kun mediassa puhutaan ”maltillisista kapinallisista” tai ”kapinallisista”, niin voisiko joku osoittaa minulle yhdenkin sellaisen hallintoa vastaan taistelevan ryhmän, muutenhan koko Syyrian sodan uutisointi on ollut virheellistä.

Käyttäjän MattiAalto kuva
Matti Aalto

"Kun mediassa puhutaan ”maltillisista kapinallisista” tai ”kapinallisista”, niin voisiko joku osoittaa minulle yhdenkin sellaisen hallintoa vastaan taistelevan ryhmän, muutenhan koko Syyrian sodan uutisointi on ollut virheellistä."

Minä en tiedä yhtään sellaista ryhmää. Jos nyt kuitenkin asiaa katsotaan sellaisella skaalalla että esimerkiksi Ahrar al-Sham olisi maltillinen kapinallisryhmä, niin kyllä sitä olisi myös "Syyrian Ystävien" ohjauksella Raqqaan perustettu kapinallishallitus joka sittemmin omaksui englannin kieliseksi nimekseen Islamic State of Irak and Syria, ISIS tai vaihtoehtoisesti Islamic State of Irak and Levanti, ISIL.

Loppujen lopuksi joudumme vastaamaan siihen epämiellyttävään kysymykseen oliko Toisen Maailmansodan aikainen Saksa fasistien vai maltillisten fasistien hallitsema.

Juho Korkeaoja

Jari Pirppu, Sanoit ettei Venäjä ole korjannut jälkiään missään, oletko vilkaissut miltä Groznyssä nykyään näyttää? https://us.123rf.com/450wm/alenvl/alenvl1411/alenv...

Toimituksen poiminnat